Ecopolis 2021: Dare to care

zo 24.10.2021
11:00 - 18:00

Ecopolis, klinkt als iets voor alternativo’s en geitenwollensokken? Think again! Deze jaarlijkse afspraak is er voor al wie belang heeft bij een duurzame toekomst. Iederéén, met andere woorden, en dus ook jij. Denkers, activisten en kunstenaars uit binnen- en buitenland staan een hele middag lang samen stil bij fundamentele sociale, ecologische en economische vraagstukken over onze maatschappij. Een van de gasten is auteur en theatermaakster Carolina Maciel de França, die in opdracht van Passa Porta een nieuwe tekst schrijft over het thema ‘zorg’.

Dare to care

Zorg stond nooit zo centraal als met de coronacrisis. Maar zorg gaat veel verder dan louter het medische: het omvat alles wat we doen om de wereld te behouden en te herstellen. De erosie van de verzorgingsstaat, het plunderen van het Globale Zuiden en het overschrijden van planetaire grenzen is zorgwekkend. En wat met het verband tussen uitbuiting van mens en natuur?

Wat dus, als we morgen de moed hebben om écht te zorgen voor alle mensen en andere aardbewoners, voor onze unieke levende wereld? Waarbij we de instrumentele kijk op de natuur als grondstof om te plunderen, en de mens als concurrent, achter ons laten? Kan zorg een nieuw vertrekpunt zijn, gebaseerd op verbondenheid en generositeit? Kan zorg, als emancipatorisch principe, politiek en economie schragen?

Over de auteur

Carolina Maciel de França (1986) is auteur, adviseur en bestuurslid bij Kunstenpunt. Ze werd geboren in Pernambuco (Brazilië), woonde in Nederland en studeerde in Antwerpen af als literair vertaler. Sinds 2007 is ze actief in de Vlaamse theaterwereld.

In 2019 studeerde ze af aan het cultureel leiderschapsprogramma LinC Lage Landen en begon ze haar eigen multidisciplinaire kunstpraktijk. In 2020 verscheen haar eerste kort verhaal ‘Agatha’ in de bloemlezing AfroLit. Moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora (uitgeverij Pluim). In 2021 was ze een van de gasten op de online editie van het Passa Porta Festival.

Org. Oikos, Kaaitheater, Passa Porta, FMDO, Brussels Academy, Huis van de Mens, Triodos, Green European Foundation, Reset.Vlaanderen, Broederlijk Delen, Etopia, Labiomista, Kanal/Centre Pompidou, Kunstenpunt.

foto Carolina Maciel de França © karolina maruszak

Binnenkort bij