Édouard Louis & Douglas Stuart

vr 24.09.2021
20:15 - 22:00
Edouard Louis Douglas Stuart

Locaties

Flagey

Categorie

interview, boekpresentatie

Kostprijs

€11 / €9

Programma

Dit evenement is enkel toegankelijk voor personen die een geldig Covid Safe Ticket kunnen voorleggen samen met hun identiteitsbewijs. Raadpleeg de pagina ‘onze COVID-19 veiligheidsmaatregelen’ voor meer informatie over het Covid Safe Ticket.


Taal

in het Engels (lezingen in het Frans)

Over klassemobiliteit, de kracht van literatuur en het bewustzijn van privileges

Deze twee grote auteurs lijken heel wat gemeen te hebben. Ze schrijven beiden over hun moeder en hun jeugd en groeiden op in een milieu waaruit ze zich hebben moeten losmaken om er op een scherpzinnige maar liefdevolle manier naar te kunnen terugkijken. Een buitengewone ontmoeting geleid door Annelies Beck.

Shuggie Bain, de fenomenale debuutroman van Douglas Stuart en winnaar van de Booker Prize 2020, wordt bij de start van dit nieuwe literaire seizoen in het Frans uitgegeven door Globe. Tegelijkertijd verschijnt ook de meest recente roman van Edouard Louis, Combats et métamorphoses d'une femme, in het Nederlands (Strijd en metamorfose van een vrouw, De Bezige Bij). De parallellen tussen beide werken brachten ons op het idee om de twee auteurs samen te brengen voor een uitgebreid gesprek.

Edouard Louis

Sinds Edouard Louis in 2014 bekendheid vergaarde met En finir avec Eddy Bellegueule is hij niet meer van het toneel verdwenen. Zowel op literair als politiek vlak is hij een grote naam. In zijn boeken (waaronder Histoire de la violence en Qui a tué mon père) legt hij bloot hoe machtsstructuren mensen fijnmalen en geweld veroorzaken. Edouard Louis schuwt de polemiek niet. Hij zet zijn opmerkelijke parcours verder met Combats et métamorphoses d'une femme, een roman waarin zijn moeder eindelijk de hoofdrol krijgt.

Douglas Stuart

Shuggie Bain, de debuutroman van Douglas Stuart, werd eerst door verschillende uitgeverijen geweigerd, maar sleepte in 2020 de Booker Prize in de wacht. Het verhaal van Shuggie is tragisch. De Schotse jongen groeit op in een volkswijk, waar hij door de alcoholverslaving van zijn moeder helemaal op zichzelf is aangewezen. Toch slaagt Douglas Stuart erin om in zijn boek een ongelofelijke schoonheid en tederheid aan de dag te leggen zoals enkel de allergrootsten dat kunnen.

in gesprek met Annelies Beck

Douglas Stuart gaf tijdens het Passa Porta Festival al een eerste, digitale interview. Deze keer vereert hij ons met een bezoek aan Brussel, waar hij in Flagey Edouard Louis zal ontmoeten. Tijdens deze bijzondere avond krijg je een unieke inkijk in het leven van de schrijvers. We gaan dieper in op hun verleden, hun huidige bestaan, de kracht van literatuur en wat literatuur kan betekenen als al het andere op niets lijkt uit te draaien.

Organisation : Passa Porta, Flagey

photo edouard louis © arnaud delrue
photo douglas stuart © clive smith
photo annelies beck © eveline renaud

Binnenkort bij