Helena Janeczek & Milena Agus

zo 31.03.2019
10:30 - 11:30
Janeczek Helena Dr

Locatie

De Markten

Categorie

interview, lezing

Taal

In het Engels, met Italiaans

Hoog bezoek op het Passa Porta Festival! Met Milena Agus en Helena Janeczek, beiden winnaars van de prestigieuze Premio Strega, ontvangen we twee grandes dames van de Italiaanse literatuur. De twee prominente schrijfsters lezen voor uit hun werk en gaan in gesprek. De ontmoeting is meteen ook de aanleiding voor de lancering van de Nederlandse vertaling van Janeczeks bekroonde roman Het meisje met de Leica, het aangrijpende verhaal van oorlogsfotografe Gerda Taro, alias Robert Capa.

Snapshot van een uitzonderlijke vrouw

Helena Janeczek ontving in 2018 meer dan terecht de Premio Strega, de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs, voor La ragazza con la Leica. Het meisje is Gerda Taro, de eerste oorlogsfotografe die stierf on the job en de sterke vrouw achter Endre Friedmann – aka Robert Capa, een alias waarachter zowel Friedman als Taro schuilgingen. Met Het meisje met de Leica schreef Janeczek een poëtische, historische roman over liefde, oorlog en fotografie. Naar aanleiding van deze ontmoeting verschijnt de Nederlandse vertaling van Janeczeks bekroonde roman bij De Bezige Bij

Sardische Literaire Lente

Een nieuwe literaire wind waaide in de jaren 1980 over Sardinië. Een generatie schrijvers op het Italiaanse eiland sloeg een nieuwe thematische en stilistische weg in en boekte daar internationale succes mee. Milena Agus geldt als een van de belangrijke stemmen van deze Sardische Literaire Lente. Haar internationale doorbraakroman Mal di pietre, een intiem Italiaans familierelaas, sleepte een resem prijzen in de wacht en werd vertaald in vijf talen. De Franse verfilming Mal de pierres, met Marion Cottilard in de hoofdrol, dong mee naar de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 2016.

Helena Janeczek (1964) werd geboren in München en verhuisde in de jaren 1980 naar Italië. Ze is redacteur van het literaire tijdschrift Nuovi Argomenti. Het meisje met de Leica is haar zesde roman en vormde haar definitieve doorbraak bij het grote publiek. De Nederlandse vertaling wordt op het Passa Porta Festival gelanceerd.

Milena Agus (1955) is in Genua geboren en woont nu in Cagliari op Sardinië, waar ze geschiedenis en Italiaans doceert. In Nederlandse vertaling verschenen eerder Het huis in de Via Manno, Madame Agnese, Gravin van de hemel en Als de haai slaapt (De Geus).

Signeersessie

Helena Janeczek & Milena Agus zullen hun boeken signeren om 11u30 in De Markten. De boeken zijn ook ter plaatse te koop. Er zijn Italiaanse exemplaren beschikbaar!

Passa Porta, De Bezige Bij, Istituto Italiano di Cultura di Bruxelles, Piola Libri, De Markten

foto Milena Agus © Daniele Zelda

Binnenkort bij