
De Britse schrijver Max Porter schreef op verzoek van Passa Porta een nieuwe tekst. Thema en vorm waren vrij. Hij kwam terug met een ijzersterke tekst over ons bestaan nu, in tijden van een pandemie met een schijnbaar eindeloze reeks lockdowns.
Poëtische rant
Zet je schrap voor een poëtische rant van een van de prikkelendste nieuwe literaire stemmen uit de UK. De mooie jonge god van de Engelse letteren Max Porter schreef voor het Passa Porta Festival een lange poëtische tekst waarin hij de condition humaine onder covid tegelijk viert en verguist.
Een snerpend en meerstemmig betoog — zelf noemt hij het een polyfonie —over het gebrek én de nood aan verbondenheid.

Boekverkoper, uitgever, schrijver
Max Porter woont in Bath met zijn vrouw en kinderen. Hij was ooit boekverkoper en redacteur bij een uitgeverij, maar ondertussen al een jaar of vijf schrijver. Zijn debuut Verdriet is het ding met veren viel meteen in de prijzen. Ook de opvolger Lanny (binnenkort verfilmd met Rachel Weisz in de hoofdrol) gaf blijk van een originele vertelstem.
Voor zijn recentste boek De dood van Francis Bacon greep Porter terug naar één van zijn dada’s als kunsthistoricus: dood en werk van de Iers-Britse expressionistische schilder Francis Bacon.
Double bill
Op een later moment tijdens het festival gaat Porter met journaliste Ruth Joos in gesprek over deze tekst, maar ook over andere thema’s die in zijn ander werk aan bod komen, zoals verlies en dood, schrijven en het belang van kunst.
photo max porter © lucy dickens
Interessante

Lost and Found: Marieke Lucas Rijneveld en Lize Spit
Twee van de meest toonaangevende auteurs uit de Lage Landen vinden elkaar om te praten over verlies. In het gezelschap van Jelle Van Riet.

Ecologie : Marie Darrieussecq, Nastassja Martin et Lucie Taïeb
Trois autrices lèvent le voile sur les raisons et les moyens de leur questionnement écologiste à travers l’écriture.

Close reading: 'Au bonheur des morts. Récits de ceux qui restent' avec Kristof Van Baarle
La romancière Aiko Solovkine (Rodéo) a eu l’idée de remettre le très bel essai « Au bonheur des morts » de la philosophe Vinciane Despret au cœur d’une discussion avec le chercheur et dramaturge Kristof van Baarle.