Johan Harstad

zo 31.03.2019
15:00 - 16:00
Harstad Johan © John Erik Riley Zw Rechtenvrij

Locatie

Beursschouwburg

Categorie

Interview

Taal

in het Engels

1129 bladzijden en niet één vervelend moment. Il faut le faire. Met Max, Mischa & het Tet-offensief dééd Johan Harstad het. Deze knoert van een roman over identiteit, politiek en kunst leverde de Noorse schrijver de Europese Literatuurprijs op, en een plaatsje op het wereldtoneel van de literatuur. Roderik Six vraagt hem honderduit.

Over identiteit en de omgang met het verleden

Max groeit in de jaren 1970 en 1980 op in Stavanger, in het noorden van Noorwegen. Daar is de Vietnamoorlog en het befaamde Tet-offensief niet meer dan een spel voor Max en zijn vriendjes. Wanneer hij als tiener verhuist naar de Verenigde Staten, heeft hij er moeite mee om zijn vaderland los te laten. Maar Max vindt steun bij zijn vriend Mordecai, zijn geliefde Mischa en zijn oom en Vietnamveteraan Owen. Hij ontdekt dat de VS vooral bestaat uit ontheemde migranten.

Trip door de (kunst)geschiedenis

Max, Mischa & het Tet-offensief is niet alleen een fascinerend coming-of-age-drama, in zijn boek geeft Harstad je ook een inkijk in diepmenselijke en universele gevoelens én neemt je en passant mee op een trip doorheen de (kunst)geschiedenis van de tweede helft van de 20e eeuw. Onder meer de Vietnamoorlog, de aanslag op de Twin Towers, Apocalypse Now, jazzmuziek en Mark Rothko hebben een plaatsje in Harstads vuistdikke roman.

Book Cover Harstad

Van cultauteur tot publiekslieveling

In 2002 publiceerde Johan Harstad zijn eerste verhalenbundel Ambulance. Drie jaar later volgde zijn eerste roman, Buzz Aldrin, waar ben je gebleven. Het boek kreeg in Noorwegen een tweede leven als televisieserie en groeide internationaal uit tot een cultboek. Harstads tweede roman, Hässelby, haalt zijn inspiratie onder meer uit David Lynch’ serie Twin Peaks. Met Max, Mischa & het Tet-offensief is Harstad toe aan zijn derde roman. Verder schrijft de Noor korte verhalen en toneelstukken, en publiceerde hij een non-fictieboek over de Noorse band Motorpsycho.

‘Zoals een John Irving in zijn gloriedagen vertelt Johan Harstad de avonturen van een bejubelde theatermaker die vanuit een verscheurd heden terugblikt op zijn leven. In een 1.200 bladzijden tellend magnum opus creëert de Noor met kleine ervaringen een grootse impact’
Humo

signeersessie

Johan Harstad zal om 16u zijn boeken signeren in de Beursschouwburg. Boeken zijn ook ter plaatse te koop.

Passa Porta, Norla, Podium, Elke Dag Boeken, Embassy of Norway, Beursschouwburg


Foto Johan Harstad © John Erik Riley

Binnenkort bij