Meet the Author: Anne Weber

do 09.06.2022
20:00 - 21:30
Anne Weber

Categorie

interview, boekpresentatie

Kostprijs

€8/6 (€10 voor extra steun aan united stages).

korting

het voordeeltarief geeft 2€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het Duits

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Dat het leven van Anne Beaumanoir stof zou opleveren voor een boeiende en meeslepende biografie staat buiten kijf. Dat de biografie in een oeroude versvorm en door een Duitse auteur geschreven zou worden mag verrassend heten, maar het is een meer dan gepaste ode aan een onverstoorbare, dappere vrouw.

een ode aan de ongehoorzaamheid

Anne Beaumanoir werd in 1923 in Bretagne geboren en groeide op in een eenvoudig milieu. Op jonge leeftijd werd ze lid van de communistische résistance. Voor een verzetsdaad waarbij ze het leven van twee Joodse jongeren redde ontving ze van Yad Vashem de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. Na de oorlog werkte ze als neurofysioloog in Marseille, tot ze in 1959 tot tien jaar gevangenisstraf werd veroordeeld vanwege haar betrokkenheid bij de Algerijnse onafhankelijkheidsbeweging. Anne wist het land te ontvluchten en vond onderdak in Tunis, waar ze haar werk voortzette onder leiding van Frantz Fanon.
Haar verhaal wordt in scholen onderwezen als een voorbeeld van het belang van ongehoorzaamheid, en nu maakte Anne Weber er een literaire ode van.

heldinnenepos

‘De kracht van Anne Webers vertelling kan zich meten met de kracht van haar heldin’ schreef de jury van de Deutscher Buchpreis in haar rapport. Annette, een heldinnenepos is dan ook een bijzonder sterk staaltje vertelkunst. We verwachten ons niet alleen aan een avond over de heldin Anne Beaumanoir, maar ook aan inzichten in het schrijfproces van een klein talig wonder. ‘Er zijn lezers,’ zo zei Weber onlangs in een interview, ‘die deze vorm als moeilijk ervaren. Een epos, dat maakt de mensen bang. Maar lezers van hedendaagse romans zijn veel moeilijker zaken gewend: verschillende tijdspannes, een overvloed aan personages, perspectiefwissels, flashbacks en wat ook. Daarmee vergeleken is een epos eenvoudig. Ik volg de vrouw van geboorte tot nu. Klaar.’

‘De kracht van Anne Webers vertelling kan zich meten met de kracht van haar heldin: het is adembenemend hoe fris de oude vorm van het epos hier klinkt en hoe Weber het leven van de Franse verzetsstrijdster Anne Beaumanoir heeft gecomprimeerd tot een roman over moed, veerkracht en de strijd voor vrijheid.’
– Jury van de Deutscher Buchpreis
‘Wijs, leerzaam en onmiskenbaar een van de beste Duitstalige boeken van dit wonderlijke jaar.’
– Der Tagesspiegel
‘Dit verrassend onorthodoxe versepos over het leven van een vrouw die door permanent verzet naar vrijheid zocht, is een literair fenomeen.’
– ZEIT

over de gasten

Schrijfster en vertaalster Anne Weber is in 1964 in het Duitse Offenbach geboren en woont sinds 1983 in Parijs. Ze vertaalt zowel uit het Duits in het Frans als andersom. Ook haar eigen boeken schrijft ze in beide talen. Haar roman in versvorm Annette, een heldinnenepos werd bekroond met de Deutscher Buchpreis 2020.

Karen Billiet is eindredacteur bij Klara en recenseert Duitstalige literatuur voor Standaard der Letteren.

Organisatie: Passa Porta, Goethe-Institut, Uitgeverij Orlando