Nino Haratischwili

za 30.03.2019
15:30 - 16:30
Haratischwili Nino C Danny Mer Sollsuchstelle

Locatie

De Markten

Categorie

interview

Taal

in het Engels, met Duits

‘Af en toe moest ik stoppen met schrijven vanwege al die gruwelijkheden.’ In 1280 bladzijden verhaalt Nino Haratischwili het grootse epos van een Georgische familie in de Sovjet-Unie. Het grootse boek leest soms als een sprookje, soms als een nachtmerrie. Fascineren doet het altijd. Peter Vermeersch vraagt Haratischwili uit over haar bestseller, maar ook over De kat en de generaal, haar nieuwe roman die binnenkort in vertaling verschijnt.

Portret van een familie en een land

Georgië is ‘een land dat nog altijd treurt om zijn gouden tijdperk tussen de tiende en de dertiende eeuw en hoopt op een dag de glans van weleer terug te vinden (ja, progressie betekent in ons land ook altijd regressie)’, aldus Nitsa Jasji in Het achtste leven (voor Brilka). Aan de kleine Brilka doet ze het relaas van zeven van haar voorouders, waarmee ze tegelijk de bewogen geschiedenis van Georgië schetst.

Bloederige geschiedenis

Aanvankelijk wilde Haratischwili een roman schrijven over het Georgië van de jaren 1980 en 1990, de periode van de perestrojka en van chaotische afscheidingsoorlogen in het land. Ze besefte dat een westers publiek maar moeilijk een touw zou kunnen vastknopen aan de dramatische gebeurtenissen in het land. Dus ging Haratischwili steeds verder terug in de tijd. Ze eindigde bij een vuistdikke roman, waarin je onder meer de Russische revolutie, de niet zo Roaring Twenties en Stalin bekijkt door een Georgische bril.


Nino Haratischwili (1983) schrijft romans en tonteelteksten. Ze studeerde filmregie in Tbilisi en theaterregie in Hamburg. Haar toneelteksten werden meermaals bekroond. Ze is thuis in twee talen, en schrijft sinds haar twaalfde zowel in het Duits als in het Georgisch. Haar debuutroman Juja werd genomineerd voor de Deutscher Buchpreis en won de debuutprijs van het Buddenbrookhuis in Lübeck. Het achtste leven (voor Brilka) werd bekroond met onder meer de Anna-Seghers prijs en de PEN Translates Award.

Signeersessie

Nino Haratischwili zal haar boeken signeren om 16:30 in De Markten. De boeken zijn ook ter plaatse te koop.Passa Porta, Goethe Institut, Uitgeverij Atlas Contact, VBK België, De Markten

Photo Nino Haratischwili © Danny Mer Sollsuchstelle

Binnenkort bij