Russell Banks

Russell Banks is een van de grootste Amerikaanse romanschrijvers. Al decennialang schrijft hij over mensen uit het echte Amerika, mensen aan de onderkant van de maatschappij, aan de verkeerde zijde van het geluk. Een heldere kijk op de VS en op de toestand van de wereld, actueler dan ooit.
De Amerikaanse mythe
De romans van Russell Banks behoren zonder twijfel tot de ‘Great American Novels’ én zijn tegelijk de antithese daarvan. In zijn werk slaat Banks de mythe van het almachtige, blanke Amerika aan diggelen. Desondanks kreeg hij een plaatsje in de American Academy of Arts and Letters. Banks’ werk is in meer dan twintig talen vertaald en werd bekroond met vele internationale prijzen. Bovendien stond hij mee aan de wieg van Cities of Refuge North America en volgde hij Wole Soyinka en Salman Rushdie op als voorzitter van het Internationaal Schrijversparlement, dat opkomt voor vervolgde schrijvers.
Meeslepend als een film
Veertig jaar schrijven resulteerde voor Banks onder meer in de romans Continental Drift (1985), Bone is de baas (1996), De lieveling (2004) en Huid (2013), en de verhalenbundels A Permanent Member of the Family (2015) en Voyager (2017), over zijn memorabelste reizen.
Drie boeken werden verfilmd: The Sweet Hereafter (Atom Egoyan - Grand Prix op het festival van Cannes 1997), Trailerpark en Affliction (Paul Schrader, 1997).
Florence Noiville, schrijfster en journaliste bij Le Monde, leidt het gesprek. In maart 2018 nam ze ter voorbereiding van het festival reeds deel aan het Passa Porta Seminar over 'De lezer'.
Voor wie schrijft Russell Banks? Welke boeken zou hij graag herlezen? Antwoorden op die vragen vind je in deze video:
signeersessie
Russell Banks zal zijn boeken signeren om 11u30 in La Bellone. De boeken zijn ook ter plaatse te koop.
Passa Porta, La Bellone
foto Russel Banks © Cyrille Choupas
Binnenkort bij

Guérilla : Sieste sonore
Imaginez les voix d’Isabelle Wéry et de Véronique Bergen. Les mots de cette dernière mis en musique par Pierre Jacqmin. Et, planant au-dessus de vous, une peinture de Marcel Berlanger. C’est l’heure de la sieste.

Lost and Found : Judith Schalansky
Judith Schalansky schreef met Inventaris van enkele verliezen een intrigerend boek vol verhalen over dingen die er niet meer zijn. Van de witte neushoorn tot een film van Wilhelm Friedrich Murnau. Ze gaat in gesprek met Karen Billiet.

Brussels International: City of Stories
Wil je de 1001 verhalen ontdekken die Brussel te bieden heeft, zonder je huis te moeten verlaten? Laat ons die verhalen dan aan huis leveren.