Russell Banks

zo 31.03.2019
10:30 - 11:30

Russell Banks is een van de grootste Amerikaanse romanschrijvers. Al decennialang schrijft hij over mensen uit het echte Amerika, mensen aan de onderkant van de maatschappij, aan de verkeerde zijde van het geluk. Een heldere kijk op de VS en op de toestand van de wereld, actueler dan ooit.

De Amerikaanse mythe

De romans van Russell Banks behoren zonder twijfel tot de ‘Great American Novels’ én zijn tegelijk de antithese daarvan. In zijn werk slaat Banks de mythe van het almachtige, blanke Amerika aan diggelen. Desondanks kreeg hij een plaatsje in de American Academy of Arts and Letters. Banks’ werk is in meer dan twintig talen vertaald en werd bekroond met vele internationale prijzen. Bovendien stond hij mee aan de wieg van Cities of Refuge North America en volgde hij Wole Soyinka en Salman Rushdie op als voorzitter van het Internationaal Schrijversparlement, dat opkomt voor vervolgde schrijvers.

Meeslepend als een film

Veertig jaar schrijven resulteerde voor Banks onder meer in de romans Continental Drift (1985), Bone is de baas (1996), De lieveling (2004) en Huid (2013), en de verhalenbundels A Permanent Member of the Family (2015) en Voyager (2017), over zijn memorabelste reizen.

Drie boeken werden verfilmd: The Sweet Hereafter (Atom Egoyan - Grand Prix op het festival van Cannes 1997), Trailerpark en Affliction (Paul Schrader, 1997).

‘Waarom de Caraïben? (…) Soms waren die dromen eerder onschuldig, zelfs naïef - zoals die van Crusoe - (...), maar ze werden allemaal verbrijzeld en aangepast aan de realiteit van de plekken en de mensen die er leefden (...) De ontmoeting met Vrijdag maakte Crusoe menselijker, en hij keerde als een beter mens terug naar huis (...). Wat Russell Banks betreft, een weinig bekende schrijver uit New England, moet nog worden bepaald wat hem op die plaatsen heeft gebroken en veranderd.’
Russell Banks in Voyager

Florence Noiville, schrijfster en journaliste bij Le Monde, leidt het gesprek. In maart 2018 nam ze ter voorbereiding van het festival reeds deel aan het Passa Porta Seminar over 'De lezer'.

Voor wie schrijft Russell Banks? Welke boeken zou hij graag herlezen? Antwoorden op die vragen vind je in deze video:

signeersessie

Russell Banks zal zijn boeken signeren om 11u30 in La Bellone. De boeken zijn ook ter plaatse te koop.

Passa Porta, La Bellone

foto Russel Banks © Cyrille Choupas

Binnenkort bij