Short and sweet

vr 29.10.2021
20:00 - 21:30
Shortand Sweet illu

Categorie

interview

Kostprijs

€8/6 (€10 voor extra steun aan united stages).

korting

het voordeeltarief geeft 2€ korting aan al wie er baat bij heeft.

praktische informatie

Toegang tot avonden is enkel mogelijk op vertoon van een Covid Safe Ticket. Dankzij dit CST zijn het dragen van het masker en het houden van afstand niet meer verplicht (maar nog steeds aangeraden).


Taal

in het Nederlands en Engels

Goed nieuws voor de liefhebbers van korte verhalen en ander straf proza: Annelies Verbeke stopt niét met schrijven. Nog beter nieuws: ze treedt voor je op in een nieuwe editie van Kort, omgedoopt naar Short and Sweet. Een avond vol ontregelende verhalen en gebald proza met wel heel bijzondere vertegenwoordigers van het genre: de Russische meesterverteller Maxim Osipov, jeugdauteur Annet Schaap en schrijver van Te Korte Verhalen Joke van Caesbroeck. Als kers op de taart, woorden op muziek van de enige echte Lucky Fonz III.

Maxim Osipov (1963) is een van de belangrijkste stemmen in de hedendaagse Russische literatuur. Hij wordt weleens kregelig wanneer zijn werk weer maar eens wordt vergeleken met dat van Tsjechov. Zijn psychologisch inzicht, zijn vermogen tot pakkende karakteriseringen, zijn compassie én ironische blik maken wel dat de vergelijking voor de hand ligt. In zijn recente verhalenbundel met de bedrieglijk optimistische titel De wereld is niet stuk te krijgen schotelt hij ons een wanhopig Rusland voor, waarin iedereen bezig is met overleven. Toch zijn de verhalen liefdesverklaringen aan datzelfde onmogelijke land. Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj, fan van het eerste uur, roemt zijn werk als ‘een genadeloze diagnose van het Russische leven.’

Annelies Verbeke (1976) is de patroonheilige van het korte verhaal in onze contreien. Sinds haar debuut, de internationale bestseller Slaap!, schreef ze een rijk en divers oeuvre bij elkaar, van bekroonde romans als Dertig dagen tot bekroonde verhalenbundels als Halleluja. Het is dit genre dat haar, we lenen deze woorden even van de Volkskrant, ‘past als een handschoen.’ In haar jongste verhalenbundel Treinen en Kamers vervlecht ze - ambitieus als altijd - vier millennia literatuur uit de hele wereld. Geïnspireerd door verhalen uit de wereldliteratuur van voor 1900 schreef ze vijftien verhalen.

Annet Schaap (1965) debuteerde met Lampje, een fabelachtige roman voor alle leeftijden die inmiddels meer dan 130.000 lezersharten wist te veroveren en bekroond werd met onder meer de Gouden Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en de Boekenleeuw. Het boek verscheen in 22 landen en werd overal op lof en prijzen onthaald, met o.a. de Premio Strega Ragazze e Ragazzi in Italië en de Carnegie Medal in Groot-Brittannië. Op Short and Sweet leest Annet Schaap voor uit haar nieuwe boek de Meisjes, een bundel eigenzinnige bewerkingen van vertrouwde sprookjesverhalen.

Joke Van Caesbroeck (1987) is een cultschrijver met een ruim publiek. Dat zoiets bestaat is al wonderlijk, dat we haar zeer (zeer) korte verhalen wekelijks kunnen lezen in de cultuurbijlage van De Standaard is een geschenk. Haar min of meer autobiografische verhalen zijn heerlijke kleine ontregelaars tussen de waan van alledag. Haar verhalen werden gebundeld in Ik ben gratis maar oneetbaar en Onmens, twee bibliofiele uitgaven die inmiddels zo zeldzaam zijn dat Joke wel nooit van haar cultstatus verlost zal geraken.

Lucky Fonz III (1981) groeide de voorbije Jaren uit tot een van Nederland’s bekendste en meest gewaardeerde songwriters en live-acts. Dankzij intensieve tours in vele buitenlanden bereikte hij ook daar een breed en gevarieerd publiek. The Guardian denkt er dit van ‘awkwardly funny, but his songs are so sincere and stunningly beautiful, he can take your breath away’ en onze eigenste Jan De Smet (De Nieuwe Snaar) ziet het zo: ‘de plaat Multimens van Lucky Fonz III had op mij hetzelfde effect als toen ik voor het eerst platen hoorde van Jaap Fisher, Armand, Drs. P, Jan De Wilde, Raymond, Hugo Matthysen, Luc De Vos of Frank Vander linden. Ik geef toe: dat is allemaal lang geleden, maar in recentere tijden werden mijn oren nooit meer zo geprikkeld.’ Bij de noorderburen een vaste waarde, hier een te ontdekken geheimtip!

foto Maxim Osipov © tarusa
foto Annelies Verbeke © liesbeth kuipers
foto annet schaap © bonnita postma
foto joke van caesbroeck © alexander meeus

Binnenkort bij