Strange, surprising adventures

za 30.03.2019
13:00 - 20:00
© Shamisa Debroey Low Res

Locaties

Beursschouwburg

Categorie

Illustratie, Installatie

Taal

in het Nederlands, Frans en Engels

Vijf illustratoren geven in evenveel beeldverhalen een eigenzinnige kijk op Robinson Crusoë. De legendarische en vernieuwende roman van Daniel Defoe is nog altijd even avontuurlijk, maar voor moderne lezers tegelijk erg koloniaal en moraliserend. In de White Cube geven vijf tekenaars het werk een kleurrijke, speelse én kritische update.

Verheerlijkt en verguisd

In 2019 is het precies 300 jaar geleden dat Daniel Defoes Robinson Crusoë van de persen rolde. Het avontuur van de eilandbewoner en zijn metgezel Vrijdag heeft talloze schrijvers van latere generaties geïnspireerd. Maar Robinson Crusoë is ook niet gespeend van kritiek: de onderliggende toon van witte en westerse morele superioriteit en een intussen achterhaald beschavingsbetoog roepen vraagtekens op.

Kritisch beeld

Vijf jonge illustratoren nemen de roman kritisch onder de loep. In vijf aparte beeldverhalen werpen ze een nieuwe, postkoloniale en feministische blik op de wereld van de schipbreukeling. VJ-artist Aitor Biedma gaat met de beeldverhalen aan de slag en creëert vijf wonderlijke eilanden in de White Cube van de Beursschouwburg.

Over de artiesten

Met kleurrijke tekeningen in inkt en waterverf maakt Jayde Perkin stripverhalen en losstaande kunstwerken. De Britse leende haar pen onder meer aan Penguin Books, Das Magazin en Lenny Letter.

Overdag maakt de Antwerpse illustrator Charlotte Dumortier beeldverhalen en muurschilderingen, ’s nachts ontwerpt ze stiekem ‘yum yum zines’, kleinoden tussen een kunstwerk en een postkaartje.

Sarah Cheveau speelt met kleur, vorm, woorden, klanken, handen en voeten – die van haarzelf of anderen. Met haar tekeningen en artistieke workshops wil de Française vooral kinderen en jongeren aanspreken.

Toen ze drie jaar was bezocht Denise Hermo haar eerste kunstatelier. Sindsdien heeft ze altijd kleurpotloden bij de hand. De activiteiten de Argentijnse Brusselse gaan van webdesign over logo-ontwerp tot boekillustraties.

De tekeningen van Shamisa Debroey zie je regelmatig opduiken in onder meer De Standaard, Focus Knack en De Morgen. Haar graphic novel Verdwaald verscheen in 2013 bij De Bezige Bij.

Aitor Biedma is dol op bewegend beeld. Hij maakt korte videoclips, kunstzinnige 3D-beelden en live VJ-shows.

Passa Porta, Beursschouwburg

illustratie strange surprising adventures © shamisa debroey
foto shamisa debroey © jeroen vanneste

Binnenkort bij