Women and Power: Imbolo Mbue

Locaties
Categorie
Kostprijs
Programma
wil je graag een vraag stellen aan de auteur? Stuur ze voor 26 maart als korte video of gewoon in de mail naar connect@passaporta.be.
Taal
De Kameroens-Amerikaanse Imbolo Mbue schreef voor het Passa Porta Festival niet alleen een nieuwe tekst over het thema macht. In een exclusief interview vanuit New York presenteert ze ook haar jongste boek. Na haar eerste roman Zie de dromers, waarmee ze de PEN/Faulkner prijs won, werd Hoe mooi wij waren een lyrisch, krachtig en geëngageerd boek dat het kolonialisme, de banden tussen Afrika en het Westen, het geweld van het kapitalisme, het feminisme en het milieu aan de orde stelt. Een exclusief interview vanuit New York.
Interview door Florence Noiville (Le Monde), lezing door Priscilla Adade.
Geëngageerd
Imbolo Mbue, geboren in 1982, verliet de Kameroense kuststad Limbé in 1998 om in de Verenigde Staten te gaan studeren. In Hoe mooi wij waren
neemt de vrouw die nu in Manhattan woont ons mee naar het Afrikaanse dorp Kosawa, dat wordt geëxploiteerd door de Amerikaanse oliemaatschappij Pexton. Tot de bewoners in opstand komen tegen de gezondheidsproblemen en de milieurampen waarmee ze geconfronteerd worden. De roman verschijnt bijna gelijktijdig in het Engels en in het Frans; in mei volgt de Nederlandse vertaling bij uitgeverij De Bezige Bij.
Tussen twee culturen
Imbolo Mbue werd geïnspireerd door grote auteurs als Chinua Achebe en Ngugi wa Thiong'o, maar hoorde ook in het werk van Toni Morrison en Gabriel Garcia Márquez een luide echo van haar eigen ervaring om tussen twee culturen te leven. Stof genoeg voor een diepgravend gesprek.
Passa Porta, De Munt, Belfond
foto imbolo mbue © kiriko sano
Binnenkort bij

Gesprek met Matias Faldbakken, Noors dubbeltalent
Het Noorse fenomeen Matias Faldbakken is schrijver en beeldend kunstenaar. Met Wij zijn met vijf schreef hij een buitenissige toproman.

Women and Power: Deborah Levy
Deborah Levy luisterde het voorbije literaire jaar op met wat ze zelf haar ‘living autobiography’ noemt. De eerste twee delen verschenen in het Nederlands bij uitgeverij De Geus met als titel Dingen die ik niet wil weten en De prijs van het bestaan. Op het festival praat ze met Ruth Joos.

Women and Power: the power of the pussy
‘In welk keurslijf dwingen we vrouwen?’ De ‘Wilde Wijven’ in Heleen Debruyne en Sofie Vandamme vragen het aan Rachida Lamrabet, en Julie Cafmeyer, die in hun literatuur en theater de macht en onmacht van de vrouw verkennen. Uit Finland schuift auteur Mia Kankimäki aan.