Women and Power: Imbolo Mbue

za 27.03.2021
17:30 - 18:30
Imbolo mbue kiriko sano

Locaties

online event

Categorie

Boekpresentatie, Interview

Kostprijs

kies zelf je digitaal tarief: ticket (één programma voor € 5 | € 8 | € 10) - pass (alle programma’s voor € 15 | € 20 | € 30)

Programma

wil je graag een vraag stellen aan de auteur? Stuur ze voor 26 maart als korte video of gewoon in de mail naar connect@passaporta.be.


Taal

in het Engels; ondertitels in Nederlands en Frans beschikbaar vanaf 31/3

De Kameroens-Amerikaanse Imbolo Mbue schreef voor het Passa Porta Festival niet alleen een nieuwe tekst over het thema macht. In een exclusief interview vanuit New York presenteert ze ook haar jongste boek. Na haar eerste roman Zie de dromers, waarmee ze de PEN/Faulkner prijs won, werd Hoe mooi wij waren een lyrisch, krachtig en geëngageerd boek dat het kolonialisme, de banden tussen Afrika en het Westen, het geweld van het kapitalisme, het feminisme en het milieu aan de orde stelt. Een exclusief interview vanuit New York.

Interview door Florence Noiville (Le Monde), lezing door Priscilla Adade.

Geëngageerd

Imbolo Mbue, geboren in 1982, verliet de Kameroense kuststad Limbé in 1998 om in de Verenigde Staten te gaan studeren. In Hoe mooi wij waren neemt de vrouw die nu in Manhattan woont ons mee naar het Afrikaanse dorp Kosawa, dat wordt geëxploiteerd door de Amerikaanse oliemaatschappij Pexton. Tot de bewoners in opstand komen tegen de gezondheidsproblemen en de milieurampen waarmee ze geconfronteerd worden. De roman verschijnt bijna gelijktijdig in het Engels en in het Frans; in mei volgt de Nederlandse vertaling bij uitgeverij De Bezige Bij.

"Now, I realize that it wasn’t just curiosity that drew me to the revolutionaries and rebels and renegades. What truly drew them to me was the fact that they were doing something I wished I could do but couldn’t because it was virtually nonexistent around me: they were standing up to power."
Imbolo Mbue, Power

Tussen twee culturen

Imbolo Mbue werd geïnspireerd door grote auteurs als Chinua Achebe en Ngugi wa Thiong'o, maar hoorde ook in het werk van Toni Morrison en Gabriel Garcia Márquez een luide echo van haar eigen ervaring om tussen twee culturen te leven. Stof genoeg voor een diepgravend gesprek.


Passa Porta, De Munt, Belfond

foto imbolo mbue © kiriko sano

Binnenkort bij