Brussel verwelkomt de ICORN Network Meeting

16.03.2023
Nieuws
ICORNPARIS Hotelde Ville201610ans 171133

Van 22 tot 24 maart 2023 vindt in Brussel de jaarlijkse netwerkbijeenkomst plaats van ICORN, International Cities of Refuge Network, tijdens het Passa Porta Festival 2023.

De bijeenkomst brengt meer dan 250 ICORN-deelnemers uit de hele wereld samen. Van ICORN-schrijvers, kunstenaars, journalisten, perscartoonisten en mensenrechtenverdedigers tot politieke vertegenwoordigers en cultuurwerkers van meer dan 80 ICORN-vluchtsteden en zusterorganisaties.

De Stad Brussel en Internationaal literatuurhuis Passa Porta zijn sinds lange tijd overtuigd lid van ICORN. Samen met Théâtre National Wallonie-Bruxelles hosten zij de ICORN-netwerkbijeenkomst van 2023.

Het programma van de netwerkbijeenkomst toont de kracht van muziek, kunst en verhalen en biedt een verscheidenheid aan panels, workshops, optredens en politieke ontmoetingen, rond onderwerpen als migratie en mobiliteit, gastvrijheid en solidariteit, culturele projecten en activisme in ballingschap.

De bijeenkomst wordt gehouden voor geregistreerde deelnemers, maar het publiek kan er wel op drie verschillende momenten aan deelnemen.

Op donderdag 23 maart om 20u30 in de Théâtre National: Tijdens de openingsavond van het Passa Porta Festival zal de schrijver Mohsin Hamid op uitnodiging van ICORN en Passa Porta voor deze gelegenheid een toespraak houden. Daarna zal hij worden geïnterviewd door Annelies Beck. Meer info.

Vanaf 21 maart aan de Beurs van Brussel :
Cartooning for Peace en de Stad Brussel brengen dit evenement verder naar de openbare ruimte met een expo van perscartoons – een bevestiging van het gezamenlijke engagement van alle partners naar cartoonisten en andere makers wiens werk hen in gevaar brengt. "Tous Migrants" is van 21 maart tot 15 april te zien aan de Beurs van Brussel, en toont werken van cartoonisten van het netwerk Cartooning for Peace en van voormalige ICORN-bewoners Khalid Albaih, Ali Dorani, Pedro X. Molina en Mana Neyestani.

Op zaterdag 25 en zondag 26 maart bij de Begijnhofkerk:
De tentoonstelling 'Toujours l'eau', van schrijfster Caroline Lamarche en fotografe Françoise Deprez zal gedurende het hele festivalweekend te zien zijn in de Sint-Jan Baptist ten Begijnhofkerk. Met groot respect presenteren de twee kunstenaars de vrucht van 8 maanden ontmoetingen, getuigenissen en wederzijdse hulp na de overstromingen die de provincie Luik en de vallei van de Vesder in juli 2021 hebben getroffen.

ICORN

Het International Cities of Refuge Network (ICORN) is een onafhankelijke organisatie van steden en regio’s die schrijvers, kunstenaars en journalisten onthalen die wegens hun werk worden vervolgd, en hen een tijdelijke residentie aanbieden. De ICORN heeft als missie het bevorderen van de vrijheid van meningsuiting, verdedigen van democratische waarden en tot stand brengen van internationale solidariteit. In 80 Europese en Amerikaanse steden biedt de organisatie aan een 300-tal schrijvers, kunstenaars en journalisten een residentie aan van twee jaar om hun werk voor te stellen.

meer informatie: www.icorn.org

Cartooning for Peace Cartooning for Peace werd in 2006 opgericht op initiatief van Kofi Annan, Nobelprijswinnaar en voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en cartoonist Plantu. Het is een internationaal netwerk van 280 cartoonisten uit meer dan 70 landen, momenteel voorgezeten door de Franse cartoonist Kak. Cartooning for Peace wil de vrijheid van meningsuiting, de mensenrechten en het wederzijds respect tussen mensen van verschillende culturen en overtuigingen bevorderen door middel van de universele taal van perscartoons, en biedt steun aan bedreigde cartoonisten in de wereld.

meer informatie: www.cartooningforpeace.org

16.03.2023