Literatuurmix | Rupert Clervaux

08.06.2021
podcast
Rupertliteratuurmix

In deze nieuwe Literatuurmix gaat de op Majorca gevestigde schrijver en muzikant Rupert Clervaux aan de slag met fragmenten uit twee boeken waarin de natuur wordt geobserveerd op plekken die voor mensen moeilijk bereikbaar zijn. Other Minds van Peter Godfrey-Smith is een filosofisch onderzoek naar de diepzeewereld van de inktvis. The Peregrine van J.A. Baker beschrijft met veel zin voor poëtisch detail de weidse, expansieve wereld van vogels.

‘Ik leef nu bijna in het midden van de natuur, aan de noordwestkust van Majorca. Toen ik dagelijks een aantal dieren van heel nabij begon te observeren, kwamen mijn herinneringen aan beide boeken sterk op de voorgrond en bleken ze ook erg verhelderend te zijn. Als ik zelf in de voetsporen van deze twee schrijvers zou treden, dan zouden de kwal Pelagia noctiluca en de blauwe rotslijster mijn favoriete studieonderwerpen zijn. De eerste soort komt elk voorjaar in steeds grotere aantallen aan deze kusten voor. Toen ik eenmaal gewend was geraakt aan hun eigenaardige weerstand tegen direct contact, leerde ik met plezier naast en tussen hen te zwemmen en kon ik volop de schoonheid van hun roze en paars gespikkelde hoeden bewonderen, zonder gevaar om gebeten te worden. De blauwe rotslijster, met zijn hypnotiserende zang en zijn prachtige verenkleed dat zachtjes overgaat van licht naar donkerblauw, is nog minder gesteld op interactie van dichtbij — gelukkig voor mij is de rots voor mijn huis de vaste stek van een van deze dieren. We spreken dagelijks af, ’s morgens en ’s avonds, op zo’n tien meter afstand van elkaar, en hij is mijn dierbaarste en meest vertrouwde buurman geworden.’ - Rupert Clervaux


TRACKLIST


I. KLASSE: CEPHALOPODA

Leesfragmenten uit Other Minds van Peter Godfrey Smith.

Alice Coltrane - Oceanic Beloved

Rupert Clervaux & Beatrice Dillon - VI

William Parker & Hamid Drake - Chaung Tzu’s Dream

Arild Andersen, Clive Bell & Mark Wastell - 2

Andreas Dzialocha - I

Women & Children - Hey Zeus!

Ylia - Intocable

Biosphere - Unclouded Splendour

Pamela and her sons - Under a Blue Sun

Anne Briggs - Standing on the Shore


II. KLASSE: AVES

Leesfragmenten uit The Peregrine van J.A. Baker.

Mark Sanders - (7)

Jeff Mills - Condor to Mallorca

K. Leimer - Lament To The Open Air

HMOT - Instrumentation II

Nadine Byrne - Reality Is A Horizon

Anna Peaker - Quiet Music

Max de Wardener - The Sky Has A Film

Luar Domatrix - I’ll Fly With You

Boredoms - House of Sun

Rupert Clervaux is een muzikant, geluidstechnicus en schrijver die afwisselend woont op Majorca en in Londen. Hij is stichtend lid van de Sian Alice Group (2007-2012) en werkte sindsdien voor verscheidene projecten samen met o.a. Beatrice Dillon, Spring Heel Jack, Ben Vince, Alexis Taylor en de Radiophonic Workshop. Op het label Laura Lies In bracht zijn alter ego CVX in 2017 de eerste drie afleveringen van zijn Zibaldone-reeks uit. Dit jaar volgen nieuwe releases op het label Berceuse Héroïque, zoals ‘Zibaldone IV of CVX’.

rupertclervaux.com
/ soundcloud.com/cvx / rupertclervaux.bandcam.com

> Volg Passa Porta op Mixcloud en beluister al onze mixen !

08.06.2021