Literatuurmix | Simina Oprescu

09.03.2021
podcast
BB277 D0 E 5820 4 A6 B 8443 2 D7 F06465 ADF 1 105 c

Nu het Passa Porta Festival voor de deur staat, nodigden we de Roemeense audiovisuele kunstenares Simina Oprescu uit om aan de slag te gaan met een paar rode draden in het programma: de plaats van de menselijke soort in de wereld (ecologie) en de relatie tussen vrouwen en macht.

Simina componeerde één lang gedicht aan de hand van zorgvuldig uitgekozen fragmenten waarin woorden een grote rol spelen.

-

TRACKLIST

Murray Ostril – “They Don't Sleep Anymore On The Beach”, from Godspeed You! Black Emperor, album ‘Sleep’

Philip Glass, “Einstein on the Beach Knee Play 2”

Laurie Anderson – “Let XX”

Muslimgauze – “Mullah Said”

Ghérasim Luca – “Passionnément”

“Chants des pêcheurs de perles Muharraq” from “Bahreïn et Shardja. Pêcheurs de perles et musiciens du golfe persique", Ocora, 1982

Suzanne Ciani – “Flowers Of Evil” (based on the poem “Élévation” by Charles Baudelaire)

Toru Takemitsu – “Harakiri”

Locust – “Truth is Born of Arguments” & Pauline Oliveros on Deep Listening Practice

SQÜRL – “Pink Dust”

Trisomie 21 – “La fête triste”

Simina Oprescu is een componiste, mixed-media en videokunstenares die in Boekarest woont. De laatste jaren houdt ze zich vooral bezig met geluidskunst en compositie. In 2017 en 2018 studeerde ze akoesmatische compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen (Mons). Ze maakt gebruik van verscheidene instrumenten, ‘geluidsobjecten’ en digitale programma’s en behandelt geluiden als experimenten die een dieper inzicht in het zelf en de omgeving mogelijk maken. Zie siminaporescu.net en haar Bandcamp en Soundcloud.

09.03.2021