Video: Brussels International: Nieuwe Stemmen

12.05.2021
Opname
Barrack PPF21 c lessire

Ongeveer een derde van iedereen die in België woont is van buitenlandse afkomst of heeft een andere nationaliteit. Bovendien heeft ons land nog nooit meer schrijvers geherbergd die hun geboorteland hebben verlaten. Passa Porta wil deze 'nieuwe literaire buren' meer zichtbaarheid geven met het project ‘Brussels International’ en hen steunen in hun zoektocht naar de nieuwe lezers die zij ongetwijfeld verdienen.

In de online editie van het Passa Porta Festival in maart 2021 gaf Passa Porta het woord aan een eerste selectie buitenlandse auteurs die in België wonen maar hier nog onvoldoende bekend zijn. Ze staat te popelen om ook door jou te worden gelezen, vertaald en wie weet zelfs uitgegeven.

Hieronder kun je kijken en luisteren naar de twee festivalpresentaties, met in deel één Barrack Rima (Libanon), Grażyna Plebanek (Polen) en Zuher Karim (Irak), en in deel twee: Ubah Cristina Ali Farah (Italië/Somalië), Hosheng Ossi (Syrië/Koerdistan) en Monem Mahjoub (Libië). Alle auteurs lezen fragmenten uit recent eigen werk, ieder in hun eigen taal, met Nederlandse en Franse ondertitels. Ze worden telkens ingeleid door de Pools-Belgische schrijfster en filosofe Alicja Gescinska.

deel een

 

deel twee

 

Met dank aan onze partners PEN Vlaanderen en Lagrange Points voor hun advies bij de ontwikkeling van 'Brussels International' en hun steun aan deze festivalprogramma's.

Foto door Caroline Lessire: Barrack Rima op het Passa Porta Festival in de Beursschouwburg, Brussel, maart 2021

12.05.2021