Meet the author: Alejandro Zambra

wo 03.11.2021
20:00 - 21:30
Alejandre Zambra copy Mabel Maldonado

Categorie

interview, boekpresentatie

Kostprijs

€8/6 (€10 voor extra steun aan united stages).

korting

het voordeeltarief geeft 2€ korting aan al wie er baat bij heeft.

praktische informatie

Toegang tot avonden is enkel mogelijk op vertoon van een Covid Safe Ticket. Dankzij dit CST zijn het dragen van het masker en het houden van afstand niet meer verplicht (maar nog steeds aangeraden).


Taal

in het Engels

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

De Chileense schrijver en voormalig writer-in-residence bij Passa Porta Alejandro Zambra presenteert zijn nieuwe roman Bijna een vader. Nadat hij internationaal een torenhoge reputatie opbouwde als auteur van fijne, scherpe novellen verrast Zambra nu met een vuistdikke roman over vaderschap, liefde en de valkuilen van het volwassen worden. Auteur, recensent en fan van het eerste uur Roderik Six gaat met hem in gesprek.

Over Bijna een vader

Niet langer zullen Gonzalo en Carla heimelijk met elkaar vozen onder dezelfde poncho, nauwelijks afgeschermd van de moeder die in dezelfde kamer tv kijkt. Hun puberliefde wordt in de kiem gesmoord. Maar als Gonzalo haar na negen jaar terugziet, krijgt hij een tweede kans. En mét haar een opgave, namelijk vader zijn. Want terwijl hij zich in de tussentijd verloor aan de poëzie, heeft Carla een zoon gekregen. En al is Gonzalo niet diens biologische vader, hij moet en zal het beter doen dan de nutteloze mannen uit zijn eigen familie.

Helemaal wil dat echter niet lukken, Gonzalo is en blijft ‘bijna een vader’. Wanneer hij eindelijk een dichtbundel weet te publiceren, verliest hij de vaderambities uit het oog, en ook zijn zoon. Het duurt achttien jaar voordat er weer enige hoop gloort op een hereniging. De appel blijkt niet ver van de boom te zijn gevallen, want ook de jongen is verzot op poëzie. Bijna een vader is een roman over het gewicht van liefde, over vaderschap en de tragikomische bevrijdingsstrijd van een man die iets heel anders had verwacht van het leven.

Over de gasten

Alejandro Zambra wordt beschouwd als een van de beste Chileense schrijvers van de huidige generatie en een belangrijke vertegenwoordigers van de nieuwe Latin Boom. Zijn werk wordt over de hele wereld vertaald en is bekroond met internationale prijzen. Zambra’s stukken verschijnen geregeld in onder meer The New Yorker, Paris Review en McSweeney’s. Bijna een vader is genomineerd voor de tweejaarlijkse Mario Vargas Llosa prijs.

Roderik Six is schrijver en literair criticus. Zijn debuutroman Vloed werd bekroond met de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut. Sindsdien publiceerde hij nog twee dystopische romans, Val en Volt, en recent de gitzwarte novelle Monster.

Organisatie: Passa Porta, Meridiaan Uitgevers, VBK België

foto © mabel maldonado

Binnenkort bij