Choix Goncourt de la Belgique: Hervé Le Tellier in gesprek met Caroline Lamarche

di 23.03.2021
18:30 - 19:30
LE TELLIER Hervé photos 2020 Francesca Mantovani c Editions Gallimard 7897 kopie

Locatie

online event

Categorie

interview

Kostprijs

gratis

Taal

in Frans en Nederlands

L’anomalie werd door meer dan 200 studenten van 16 Belgische universiteiten en hogescholen gekozen als ‘Choix Goncourt de la Belgique’. Op 16 maart kwam Hervé Le Tellier naar Brussel om zijn prijs in ontvangst te nemen, om in gesprek te gaan (via zoom) met de studenten die zijn boek gekozen hebben en om te praten met Caroline Lamarche, sponsor van de prijs. We maakten een videoverslag van deze intense dag.

De studenten werden vooral gecharmeerd door het hybride karakter van het boek, dat een kruising is van verschillende literaire stijlen. De jury loofde de filosofische beschouwingen en de kritische blik op het menselijke leven, en vooral dan het feit dat dit erg originele referentiewerk ondanks alles erg toegankelijk blijft. Met humor en een aangrijpend en overtuigend plot, heeft de auteur de jonge Belgische lezers ingepakt.

Hervé Le Tellier reageerde als volgt op de prijs die hij won bovenop de ‘echte’ Goncourt – die hij vorige herfst in de wacht sleepte: “Ik ben erg fier; jammer eigenlijk dat ik van mijn personage met de Vlaamse naam Lucie Bogaert, niet een echte Belgische heb gemaakt.” Ter compensatie kwam de schrijver 16 maart een dag naar Brussel. Zijn prijs werd hem daar overhandigd door de Franse Ambassadrice in België, Hélène Farnaud-Defromont, in aanwezigheid van Pierre Assouline, lid van de Académie Goncourt, en Caroline Lamarche, sponsor van de prijs.

Hij is er ook in gesprek gegaan, via het scherm, met studenten die deelnamen aan de selectie en hij werd geïnterviewd door de Belgische schrijfster Caroline Lamarche, zelf laureate van de ‘Goncourt de la nouvelle’ met Nous sommes à la lisière en van de ‘Prix Quinquennal de Littérature de la Fédération Wallonie-Bruxelles’.

Je kan dit gesprek – gratis mits inschrijving – hier bekijken vanaf dinsdag 23 maart om 18u30.

Le Choix Goncourt de la Belgique

Le Choix Goncourt de la Belgique is een literaire prijs die officieel erkend is door de Académie Goncourt en toegekend wordt door de Franstalige en Nederlandstalige studenten in België. Ze heeft tot doel de Franstalige literatuur en de Franstalige wereld in België te promoten.

Deze prijs wordt georganiseerd door de Franse Ambassade in België, samen met l’Agence universitaire de la Francophonie Europe de l’Ouest, l’Alliance française de Bruxelles-Europe en Passa Porta, het internationale literatuurhuis in Brussel, en met de steun van la Première (RTBF).

Door het ontdekken van hedendaagse literaire werken, krijgen de studenten de kans om te debatteren en hun kritische geest verder te ontwikkelen.


Passa Porta, Agence universitaire de la Francophonie en Europe de l’Ouest , Ambassade de France en Belgique, Alliance française de Bruxelles-Europe

portret hervé le tellier © francesca mantovani éditions gallimard

Binnenkort bij