Goodbye, hello

vr 29.03.2019
20:00 - 22:00
Goodbye Hello

Locaties

Bozar

Categorie

Lezing, Muziek

Prijs

€ 16 | € 34 | € 48 | € 60

Op vrijdag 29 maart 2019, klokslag middernacht, treedt Brexit in voege. In Brussel, het hart van Europa, mag het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie niet onopgemerkt voorbijgaan. Met een hoogst uniek literair concert brengen we de eeuwenoude artistieke banden tussen de Britse eilanden en het Europese vasteland onder de aandacht. De Britse topauteurs Ali Smith en Jonathan Coe lezen voor uit hun Brexitromans. Sulaiman Addonia, Britse schrijver met Eritrese roots en woonplaats Brussel, voegt er een nieuw kort verhaal aan toe.

Literair concert aan de vooravond van Brexit

Kunstenaars aan beide zijden van het Kanaal hebben elkaar steeds beïnvloed en verrijkt. Met een literair concert onderstrepen we wat ons verbindt. In woord en muziek leggen Britse topmuzikanten en -schrijvers de nadruk op de eeuwenoude culturele banden tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland.

Literaire reuzen Jonathan Coe en Ali Smith lezen voor uit hun Brexitromans. Sulaiman Addonia, Britse schrijver met Eritrese roots en woonplaats Brussel, voegt er een nieuw kort verhaal aan toe.

Daarnaast brengen het Aurora Orchestra en tenor Ian Bostridge onder meer Les Illuminations, een liedcyclus van Benjamin Britten op teksten van Arthur Rimbaud, en The Protecting Veil van John Taverner. Met de ‘Afscheidssymfonie’ van Joseph Haydn nemen we met een knipoog afscheid. Gordel je vast voor een bewogen avond tussen humor en reflectie.

Ali Smith, Herfst

De Schotse Ali Smith schreef met haar Brexitroman Herfst een van de beste boeken van 2017. Politieke actualiteit geeft een ongekende vaart aan de roman, maar de sloganeske taal rond het Brexitreferendum moet bij Smith wijken voor een symfonie van gedachten en dromen. Het aangrijpende relaas van de ongewone vriendschap tussen de 101-jarige Daniel Gluck en de 32-jarige Elisabeth Demand bracht Herfst op de shortlist van de Man Booker Prize in 2017.

Jonathan Coe, Middle England

In zijn nieuwe roman Klein Engeland legt ook Jonathan Coe Brexit onder de loep. Bij monde van Lois en Benjamin, vertrouwde figuren uit The Rotters’ Club en The Closed Circle, en nog een resem kleurrijke personages, schetst Coe in Middle Engeland het beeld van een land vol nostalgie en verwarring, onverholen racisme en oprukkende armoede, teleurstelling en woede. In zijn Brexitroman toont de successchrijver haarscherp waarom de Britten stemden zoals ze stemden.

Sulaiman Addonia

Sulaiman Addonia is een romanschrijver die als kind uit Eritrea vluchtte. Hij bracht zijn jongste jaren door in een Soedanees vluchtelingenkamp, en studeerde als tiener in Saoedi-Arabië. Hij belandde in Londen als niet-begeleide minderjarige, zonder enige kennis van het Engels, en studeerde er ontwikkelingssamenwerking en economie. Zijn roman Als gevolg van liefde (shortlist Commonwealth Writers’ Prize) werd in meer dan 20 talen vertaald. Addonia woont nu in Brussel, waar hij een creative writing-school voor vluchtelingen en asielzoekers startte, alsook het Asmara-Addis Literary Festival (in Exile). Silence is My Mother Tongue is zijn tweede roman.

Passa Porta, BOZAR Literature, BOZAR Music, British Council, Klarafestival

foto ali smith © christian sinibaldi
foto sulaiman addonia © lyse ishimwe
illustratie © coline cornélis

Binnenkort bij