Raymond Van Het Groenewoud C Jeanot Kerfs

Locatie


Categorie

Interview

Taal

in het Nederlands

Tot spijt van wie het benijdt: sinds Bob Dylan de Nobelprijs voor literatuur kreeg, behoren songteksten officieel tot de literatuur. Maar wat lezen onze zingende schrijvers en schrijvende zangers zelf, en welke auteurs laten de muziek spontaan in hen opwellen? Radiostem Annelies Moons zoekt het voor je uit.

Het woord achter de muziek

Bob Dylan rekent William Blake, Jack Kerouac, Arthur Rimbaud en natuurlijk Dylan Thomas tot zijn literaire voorvaderen. Van 1984 werd David Bowie lyrisch, en aan de lijst met nummers die hun inspiratie vonden bij Shakespeare beginnen we niet eens. Onnoemelijk veel muziek, in welk genre dan ook, is geïnspireerd door literatuur. Sommige muziekteksten zijn op hun beurt dan weer literaire pareltjes. De symbiose tussen woord en klank is vaak groot.

Literaire muzen

Welke literaire voorbeelden vinden we in de boekenkast van Raymond van het Groenewoud? Welke teksten zijn een houvast voor Benjamin Desmet van SX? Annelies Moons, presentatrice van Culture Club op Radio 1, voelt de twee muzikanten aan de tand over hun literaire helden. Een gesprek over inspiratie, de poëzie in muziek en de muziek van woorden.

Passa Porta, AB

foto raymond van het groenewoud © jeannot kerfs

Interessante