The musicality of words

zo 31.03.2019
16:30 - 17:30
Greg Gorman Rufus All These Poses Press Photo Lowres

Locaties


Categorie

Interview

Taal

in het Nederlands (Raymond van het Groenewoud en Benjamin Desmet) en het Engels (Rufus Wainwright)

Tot spijt van wie het benijdt: sinds Bob Dylan de Nobelprijs voor literatuur kreeg, behoren songteksten officieel tot de literatuur. Maar wat lezen onze zingende schrijvers en schrijvende zangers zelf, en welke auteurs laten de muziek spontaan in hen opwellen? Radiostem Annelies Moons vraagt het aan Raymond van het Groenewoud, Bejamin Desmet en – jawel – Rufus Wainwright.

Het woord achter de muziek

Bob Dylan rekent William Blake, Jack Kerouac, Arthur Rimbaud en natuurlijk Dylan Thomas tot zijn literaire voorvaderen. Van 1984 werd David Bowie lyrisch, en aan de lijst met nummers die hun inspiratie vonden bij Shakespeare beginnen we niet eens. Onnoemelijk veel muziek, in welk genre dan ook, is geïnspireerd door literatuur. Sommige muziekteksten zijn op hun beurt dan weer literaire pareltjes. De symbiose tussen woord en klank is vaak groot.

Literaire muzen

Welke literaire voorbeelden vinden we in de boekenkast van Raymond van het Groenewoud? Welke teksten zijn een houvast voor Benjamin Desmet van SX of – jawel – Rusfus Wainwright? Annelies Moons, presentatrice van Culture Club op Radio 1, voelt de twee muzikanten aan de tand over hun literaire helden. Een gesprek over inspiratie, de poëzie in muziek en de muziek van woorden.

Special guest

Net voor zijn optreden in het Koninklijk Circus (1 april) schuift singer songwriter Rufus Wainwright - een van de grootste muzikanten van zijn generatie - aan bij het Passa Porta Festival. Wainwright - geboren in New York maar opgegroeid in Montreal - bracht inmiddels zeven studio albums en drie live albums uit. Zijn werk werd veelvuldig genomineerd en geprezen. Naast samenwerkingen met muzikanten als David Byrne, Joni Mitchell en de Pet Shop Boys is Wainwright ook bekend in de wereld van de klassieke muziek. Zijn tweede opera, Hadrian, ging in prémiere in Toronto, in 2018.

Rufus Wainwright gaat in de AB in gesprek over zijn favoriete boeken en literaire helden, van Gustave Flaubert tot de alcoholische memoires van Carrie - Prinses Leia - Fisher.

Passa Porta, AB

foto Rufus Wainwright © greg gorman
foto raymond van het groenewoud © jeannot kerfs

Binnenkort bij