Lost and Found: Yoko Ogawa

vr 26.03.2021
19:30 - 20:30
Ogawa Yoko HR Philippe MATSAS Opale ok

Locatie

online event

Categorie

interview

Kostprijs

kies zelf je digitaal tarief: ticket (één programma voor € 5 | € 8 | € 10) - pass (alle programma’s voor € 15 | € 20 | € 30)

praktische informatie

wil je graag een vraag stellen aan de auteur? Stuur ze voor 18 maart als korte video of gewoon in de mail naar connect@passaporta.be.


Taal

in het Japans, ondertiteld in het Engels

De grote Japanse schrijfster Yoko Ogawa gaat in gesprek met vertaler en japanoloog Luk Van Haute over De Geheugenpolitie, een kafkaëske én orwelliaanse roman over verlies, het belang van een collectief geheugen en repressie. 


Doorbraak

De Japanse Yoko Ogawa (Okayama, 1962) won met haar werk elke grote Japanse prijs. Ook bij ons baarde ze al opzien met de buitenissige bestseller De huishoudster en de professor en de verhalenbundel Het zwembad. Haar roman De geheugenpolitie betekende haar doorbraak in de Engelstalige wereld: The Memory Police haalde vorig jaar de shortlist van de National Book Award for Translated Fiction en dit jaar de shortlist van de International Booker Prize. 


Grote verliezen

Op een eiland verdwijnt op mysterieuze wijze steeds meer: hoeden, vogels, boeken, rozen... Op den duur nemen de verdwijningen ernstige proporties aan. Telkens wordt het straatbeeld wat leger en vertoont het geheugen van de inwoners grotere gaten. De enkelingen die zich zaken blijven herinneren, vrezen voor hun leven.Totalitarisme en verlies

De geheugenpolitie gaat over totalitarisme, stil verzet, en over wat ons nog menselijk maakt als steeds meer van wat we kennen verdwijnt. Het gesprek tussen Ogawa en haar Nederlandse vertaler — kenner van de Japanse cultuur en literatuur Luk Van Haute — past als gegoten in onze programmareeks over verlies.

Passa Porta, Ancienne Belgique, Uitgeverij Cossee, Pelckmans uitgevers

foto yoko ogawa © philippe matsas

Binnenkort bij