Kristen Roupenian

za 30.03.2019
18:30 - 19:30

4,5 miljoen lezers and counting… Kristen Roupenian schreef met Cat Person het eerste korte verhaal dat viraal ging. De Amerikaanse schrijfster een hype noemen, zou haar echter oneer aandoen. ‘Hype’ schiet nog tekort om te beschrijven wat haar overkwam, en vooral: heeft Roupenian veel meer in haar mars.

Cat Person, internethit

Vóór 2017 had Kristen Roupenian een doctoraat behaald in Afrikaanse literatuur aan Harvard University en had ze een handvol stukken gepubliceerd in kleine, hippe literaire tijdschriften. Knap, maar niets schokkends. Toen schreef ze Cat Person, een kort verhaal over een nare seksuele aanvaring tussen een 20-jarige studente en een oudere man. Eind 2017 pikte The New Yorker het verhaal op, en toen werd alles anders. Wat volgde was een internetsensatie, twitterstorms, een bidding war tussen uitgevers met uitzinnige bedragen voor toekomstige verhalen en een contract met HBO om Roupenians eerste verhalenbundel te verfilmen.

Book Cover Roupenian

Je weet dat je dit wil

Die eerste verhalenbundel van Roupenian is er nu met You Know You Want This. Daarin vind je Cat Person en een resem andere verhalen van hetzelfde allooi. Stuk voor stuk zijn het prikkelende, razend vlot geschreven miniatuurtjes over seks, daten en het moderne leven. De wereld van Roupenian is bevolkt door vrouwen – thuis, op het werk, op een date, bij de dokter, in relatie met hun gezin en hun vrienden. Het zijn vrouwen die worstelen met lust, schuld, boete en woede. In een geestige, bijtende, ironische en expliciete stijl verkent Roupenian de soms troebele machtsverhouding tussen mannen en vrouwen – en doet er nog een schepje bovenop.

‘Als we konden luisteren naar wat anderen over ons denken, worden we gek. We zijn niet gemaakt om onszelf te zien zoals anderen ons zien’
Kristen Roupenian in The New Yorker

Signeersessie

Kristen Roupenian zal haar boeken signeren om 19:30 in Beursschouwburg. De boeken zijn ook ter plaatse te koop.Passa Porta, Nieuw Amsterdam, Beursschouwburg

foto kristen roupenian © elisa roupenian toha

Binnenkort bij