Laura Kasischke & Lola Lafon

zo 31.03.2019
12:00 - 13:00
Laura Kasischke Copyright Page À Page Zw

Locaties

La Bellone

Categorie

Interview

Taal

in het Frans en Engels

Lola Lafon schreef het nawoord bij Eden Springs, Laura Kasischkes roman die onlangs naar het Frans werd vertaald. Dat is zeker geen toeval: de twee schrijfsters bedienen zich van dezelfde thema’s en methodes om sterke, fascinerende personages neer te zetten.

De geschiedenis door het oog van een roman

In hun recente werk combineren Laura Kasischke en Lola Lafon op briljante wijze historische feiten met fictie. Ze weven hun verhalen rond sterke, vrouwelijke personages. Als geen ander beheersen deze auteurs de kunst om historische verhalen te vertellen en genuanceerde portretten van complexe vrouwen te schetsen.

Laura Kasischke

Laura Kasischke is een Amerikaanse romanschrijfster en dichteres. Ze doceert literatuur aan het Residential College van de Ann Arbor University in Michigan. Kasischke legt subtiel de zwakheden, verdoken drama's en duistere geheimen van een ogenschijnlijk rimpelloze samenleving bloot. In boeken als In a Perfect World, Het ontwaken, Mind of Winter belicht ze het sluimerende onbehagen achter de alledaagse banaliteit. In de woorden van Florence Noiville van Le Monde: ‘Kasischke schetst een helder en angstaanjagend beeld van de middenklasse in de Midwest, waarbij ze ons aan Hitchcock en David Lynch doet denken.’ Geen wonder dat Kasischkes romans The Life Before Her Eyes en A Suspicious River bewerkt werden voor het witte doek.

Michigan, lente 1903. Benjamin Purnell is op de vlucht nadat hij in opspraak is gekomen. Hij is een charismatische predikant die het eeuwige leven belooft aan zijn volgelingen, en dan vooral aan mooie, jonge meisjes. Op een dag zaait het begraven lichaam van een tienermeisje twijfel over de activiteiten van de predikant.

Eden Springs is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, bevat historische foto's en snijdt op een originele manier de basisthema's van de schrijfster aan: de grens tussen leven en dood, de beangstigende en tegelijk fascinerende seksualiteit, het onverwachte en het vreemde. In het nawoord bij Eden Springs pende Kasischke volgens Lola Lafon ‘een poëtische, sociologische beschrijving van Amerika’.

‘Laura Kasischke fileert de Amerikaanse samenleving, snijdt haar recht in het hart, en bekritiseert in haar romans en kortverhalen de hardnekkige mythe van het wilde Amerika dat wordt bezongen door vele mannelijke schrijvers. (...) Laura Kasischke weet ongetwijfeld dat ze met haar vragen een gevoelige snaar raakt. Waar is dat meisje gebleven dat we als tiener waren en dat nooit zou veranderen ? We aarzelen en playbacken ons eigen leven, we durven onszelf niet meer te verliezen, maar waar heeft dat ons gebracht ? Laura Kasischke wijst ons van roman tot roman de weg naar mogelijke maar verontrustende antwoorden.’
Lola Lafon in het nawoord van Eden Springs

Lola Lafon

Lola Lafon is een schrijfster met Franse, Russische en Poolse roots, die opgroeide in Sofia, Boekarest en Parijs. Ze publiceerde meerdere romans, waaronder De kleine Roemeense die nooit glimlachte, over de jonge gymnaste Nadia, en Mercy, Mary, Patty. Als muzikante heeft Lafon twee albums op haar naam staan: Grandir à l’envers de rien (2006) en Une vie de voleuse (2011).

Patricia Hearst, kleindochter van de beroemde mediamagnaat William Randolph Hearst, wordt in februari 1974 ontvoerd door een revolutionaire groepering. Al snel krijgt ze sympathie voor haar ontvoerders. Het establishment is ontzet en besluit dat ze gebrainwasht is. In Mercy, Mary, Patty analyseert Lola Lafon aan de hand van een berucht icoon uit de Amerikaanse geschiedenis het kantelmoment waarop iemand zich losmaakt van zijn wortels. De roman gaat over een radicale keuze en over de storm die eigengereide mensen over zich heen krijgen.

Florence Noiville, schrijfster en journaliste bij Le Monde, leidt het gesprek. In maart 2018 nam ze ter voorbereiding van het festival reeds deel aan het Passa Porta Seminar over 'De lezer'.

signeersessie

Laura Kasischke en Lola Lafon zullen hun boeken signeren om 13u in La Bellone. De boeken zijn ook ter plaatse te koop.

Passa Porta, La Bellone

Foto Laura Kasischke ©️ Page à Page
Foto Lola Lafon © Lynn S. K.

Binnenkort bij