Brecht Evens
De wereldvermaarde illustrator en gelauwerde striptekenaar Brecht Evens maakt live een fresco. Zijn onderwerp? Refuge. Het centrale thema van deze negende editie van het Passa Porta Festival.
omtrent de auteur
Brecht Evens studeerde als tweeëntwintigjarige af aan de Sint-Lukasschool in Gent met de verbluffend rijpe graphic novel Ergens waar je niet wil zijn. Zijn onnavolgbare stijl, gekenmerkt door een opmerkelijke beheersing van kleur en transparantie, gedurfde perspectieven en een voorliefde voor detail, wekte onmiddellijk wereldwijd enthousiasme op. Zijn debuut won dan ook meteen de Prix de l’Audace op het Internationale Stripfestival van Angoulême. Met de publicatie van opvolgers De liefhebbers (2011) en Panter (2014) bleef Brecht Evens' reputatie groeien tot ver buiten de grenzen van de stripwereld.
In 2018 publiceerde hij bij Oogachtend Het amusement een indrukwekkende strip van meer dan 300 pagina's, waarin hij de omzwervingen optekent van drie nachtbrakers in een schimmige stad. Dit voorlopig hoogtepunt in zijn oeuvre werd bekroond met de Fauve, de Speciale Prijs van de Jury op het Internationale Stripfestival van Angoulême.
Tussen de graphic novels in in werkt Brecht Evens voor de pers en de mode. Hij wordt vertegenwoordigd door de Martel Gallery in Parijs en zijn strips worden uitgegeven door Oogachtend, Actes Sud en Drawn & Quarterly.
Org. Passa Porta
foto © thomas vanhaute
Binnenkort bij
Meet the author: Esther Kinsky
De Duitse schrijfster Esther Kinsky mag zich de uitvinder van een nieuw literair genre noemen: de terreinroman. Landschap en literatuur vallen samen in haar werk. Trek je laarzen aan voor een meanderend gesprek. Onze gids, dichteres Charlotte Van den Broeck, gaat voor.
Refuge: een veilig onderkomen gebouwd met woorden
Bent u toe aan een korte pauze? In de toevluchtsoorden van het festival vindt u de ruimte om even uit te blazen, te lezen of creatief bezig te zijn.
Conversation entre Felwine Sarr et Taina Tervonen
Derrière les objets issus des guerres coloniales que nous admirons dans les musées se trouve une histoire violente qu’il est temps d’écouter. L'économiste et romancier sénégalais Felwine Sarr et la journaliste finlandaise Taina Tervonen se sont tous deux emparés, bien que dans des genres distincts, de cette passionnante question des trophées coloniaux.