Gedichtendag met Ramsey Nasr en gasten

do 27.01.2022
20:00 - 21:30
Portret Ramsey Nasr c Kelly ann van Steveninck
Uitverkocht

Locaties


Categorie

Boekpresentatie, Interview, Lezing

Kostprijs

€8/6 (€10 voor extra steun aan united stages).

Korting

het voordeeltarief geeft 2€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Programma

Toegang tot avonden is enkel mogelijk op vertoon van een Covid Safe Ticket. Het dragen van het mondmasker blijft verplicht.


Taal

in het Nederlands

Sold out

‘Bloesemingen en overvloed,’ met dat motto trapt Ramsey Nasr de Poëzieweek af bij Passa Porta in het Beurscafé. Naar zijn voorbeeld stellen we een overvloedige avond samen met nieuwe bloesemende takken. Nisrine Mbarki presenteert haar debuut Oeverloos, Siel Verhanneman is te gast met haar nieuwe bundel Wat nu met het licht dat binnenvalt, en kersverse Dichter des Vaderlands Mustafa Kör vereert ons met een bezoek én nieuw werk.

In 2022 vieren we tien jaar Poëzieweek met een wel heel bijzondere gast. Gevierd en bekroond acteur en auteur Ramsey Nasr schreef het Poëziegeschenk voor deze lustrumeditie met als thema ‘natuur’. Het motto van de Poëzieweek is dan ook aan zijn werk ontleend: ‘Bloesemingen en overvloed’. Weelderig en compromisloos, zo zou je het werk van Nasr kunnen typeren. Nadat hij zich in Antwerpen in het stadsdichterschap bekwaamde werd hij in Nederland tot Dichter des Vaderlands gekroond. Met het Poëziegeschenk keert hij na hectische jaren als veelgevraagd acteur terug als dé podiumdichter par excellence.

Nisrine Mbarki is geen onbekende voor Passa Porta. Als writer-in-residence vertaalde ze eerder al poëzie uit het Arabisch en recent schreef ze in Brussel aan haar poëziedebuut Oeverloos. Deze bundel stellen we dan ook met veel genoegen aan u voor. Mbarki’s leven speelt zich af in verschillende talen en op verschillende continenten. Voor haar zijn meertaligheid en schakelen tussen uiteenlopende perspectieven een deel van het dagelijkse leven.

In deze bundel pelt ze als een archeoloog die lagen af en laat ze ogenschijnlijke tegenstellingen samenkomen: het aardse en het mystieke, de stad en de natuur, het eeuwige reizen en stilstaan.

De nieuwe Dichter des Vaderlands kan uiteraard niet ontbreken op Gedichtendag. Mustafa Kör zal de komende twee jaar het ambt met verve vervullen en verblijdt ons alvast met een bezoek.

‘Ik wil de poëzie weghalen uit de botanische tuinen waarin zij vaak gehuisvest is. Van die kostbare, maar niettemin hermetische omgeving wil ik de gedichten meenemen naar tuinwijken en zaaien, in de hoop dat mijn poëzie zal bloeien en woekeren als hybride, amorfe, nieuw en affirmatieve vormen.’
Mustafa Kör

Ramsey Nasr is de auteur van het Poëziegeschenk in 2022, Siel Verhanneman ging hem twee jaar eerder voor. Haar werk werd toen opgenomen in het Poëziegeschenk Nu, waarin ‘de tien interessantste dichters van de jongste generatie’ werden voorgesteld.

Sindsdien werd haar werk door Peter Verhelst gebloemleesd in Watou en tekende ze voor een bundel bij De Arbeiderspers: Wat nu met het licht dat binnenvalt. In haar intimistische gedichten belicht Verhanneman op ongekunstelde wijze de impact van rouw op een mensenleven. Ze laat zich daarbij inspireren door het werk van Rodin, Basquiat en Bourgeois.

Peter Verhelst is een late maar bijzonder welkome toevoeging aan onze Gedichtendag line-up. Zijn nieuwe bundel 2050 bestaat uit 98 gedichten; sommige kort, andere bladzijden lang; sommige woedend of destructief, andere teder of verdrietig, of strijdbaar en reikend naar nieuwe vormen van schoonheid. Nieuwe betekenissen. Nieuwe beelden. Nieuwe mythologieën. Hoe hard of hopeloos ook, elk gedicht zindert van de hartstochtelijke liefde voor poëzie.

Gastvrouw van de avond Annabelle Van Nieuwenhuyse gaat tussen de lezingen door in gesprek met de dichters.

Ramsey Nasr (1974, Rotterdam) is dichter, schrijver, acteur en regisseur. In 2000 debuteerde Nasr als dichter met de bundel 27 Gedichten & Geen lied. Zijn tweede dichtbundel, onhandig bloesemend werd bekroond met de Hugues C. Pernath-Prijs. In 2005 werd Nasr benoemd tot stadsdichter van Antwerpen. Zijn stadsgedichten werden gebundeld onder de titel Onze-lieve-vrouwe-zeppelin. In 2009 trad hij in de voetsporen van Gerrit Komrij en werd hij de Nederlandse Dichter des Vaderlands. Sinds 2013 maakt Nasr daarnaast deel uit van de vaste spelerskern van toneelgezelschap ITA. Hier speelde hij sindsdien memorabele rollen, zoals Howard Roark in The Fountainhead en Jude St. Francis in Een klein leven. Voor beide rollen ontving hij de Louis d’Or, de grootste toneelonderscheiding van het Nederlandse taalgebied. Op televisie is Nasr o.a. te zien in I.M., gebaseerd op gelijknamige roman van Connie Palmen. Voor zijn rol als Ischa Meijer ontving hij in 2020 een Gouden Kalf. In 2021 verscheen van zijn hand De Fundamenten, de weerslag van een jaar corona en vooral een radicale oproep tot verandering. Ook bracht De Bezige Bij zijn verzamelde gedichten uit onder de titel Nasr Compacter.

Nisrine Mbarki (1977, Tilburg) is een veelzijdige schrijver, dichter, columnist en vertaler. Ze is redactielid van Poëziekrant, jurylid van de Grote Poëzieprijs en de Jan Campert-prijs. Ze schrijft poëzie, theaterteksten en korte verhalen. Als literair vertaler vertaalt ze poëzie uit het Arabisch naar het Nederlands. Ze heeft vijf vertalingen op haar naam staan. Haar gedichten en columns verschijnen regelmatig in literaire tijdschriften als De Gids, Poëziekrant, De Revisor, Tirade en Het Liegend Konijn. Ze stond eerder op festivals als Poetry International, Winternachten, Read My World, Felix Poetry Festival in Antwerpen en de Nacht van de Poëzie. In 2022 publiceert ze bij Pluim haar eerste dichtbundel: Oeverloos.

Mustafa Kör (1976, Konya) is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Anatolië en groeide als mijnwerkerszoon op in Opgrimbie. Mustafa Kör is onder meer bekend van zijn roman De lammeren, voor het eerst gepubliceerd in 2007 en in 2017 in herwerkte editie uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag. In 2008 was hij stadsdichter van Genk. Zijn werk werd o.a. bekroond met de tweejaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen en de Groene Waterman publieksprijs. In 2016 debuteerde hij als dichter met de bundel Ben jij liefde. In 2019 publiceerde hij samen met de leerlingen van een technische school in Tessenderlo de aangrijpende bundel Poëziejongens. In januari 2022 volgt hij Carl Norac op als Dichter des Vaderlands.

Siel Verhanneman (1989, Ieper) is schrijver en dichter, en publiceerde de poëziebundel Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd (2016) en de roman Of iedereen gaat dood(2019). Als een van de tien interessantste jonge dichters van de Lage Landen stond haar poëzie in de bloemlezing Nu (2020). Peter Verhelst bloemleesde haar werk in Watou (2020). In januari 2022 verschijnt haar derde bundel, Wat nu met het licht dat binnenvalt.

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en regisseur, die in 1987 debuteerde met de dichtbundel Obsidiaan. Sindsdien volgden zeventien dichtbundels, waaronder Alaska en Wij totale vlam, en veertien romans en novellen. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat (1999). Voor zijn poëzie won hij onder andere de Paul Snoekprijs, de Jan Campert-prijs, de Herman de Coninckprijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs. In 2021 volgde de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre. Het werk van Peter Verhelst verschijnt in veertien talen. In 2021 publiceerde hij 2050, een bundel intrigerende gedichten over de nabije toekomst. In januari 2022 verschijnt Lichamen, een liefdesverklaring aan taal in de vorm van een nieuwe novelle.

Organizatie: Passa Porta, Beursschouwburg, Poëziecentrum, Pluim

foto Ramsey Nasr © kelly-ann van steveninck
foto Siel Verhanneman © Damon De Backer
foto peter verhelst © stephan vanfleteren

Binnenkort bij