Women and Power: Jennifer Nansubuga Makumbi

za 27.03.2021
15:30 - 16:30
Makumbi credit Danny Moran red ok

Locatie

online event

Categorie

interview, boekpresentatie

Kostprijs

kies zelf je digitaal tarief: ticket (één programma voor € 5 | € 8 | € 10) - pass (alle programma’s voor € 15 | € 20 | € 30)

praktische informatie

wil je graag interactie met de auteur? Deel je vraag voor 26 maart via mail aan connect@passaporta.be of tijdens het programma via de chat.


Taal

in het Engels

Makumbi’s met vele prijzen bekroonde roman Kintu wordt bejubeld als dé grote Oegandese roman, als een moderne klassieker. Hij kreeg lyrische recensies in zowel Oeganda als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Met een mengeling van Oegandese orale verteltradities, volksverhalen, mythen en Bijbelse elementen brengt Makumbi een bijzonder kleurrijke cast van personages tot leven. Haar nieuwe roman De eerste vrouw is van hetzelfde kaliber.

Instant klassieker

Jennifer Nansubuga Makumbi schrijft romans en korte verhalen. Ze studeerde en doceerde Engelse literatuur in Oeganda, alvorens ze in 2001 haar studies voortzette in Manchester, waar ze Creatief schrijven doceert aan de universiteit. Met de instant klassieker Kintu won ze in 2013 het Kwani Manuscript Project en in 2018 de Windham-Campbell Prize. De eerste vrouw 


In de tweede, epische roman van Makumbi, De eerste vrouw, volgen we de eigenwijze Kirabo die opgroeit op het platteland van Oeganda. Ze wordt omringd door sterke vrouwen – haar grootmoeder, haar vele tantes en haar beste vriendin – maar ze voelt het gemis van de moeder die ze nooit heeft gekend. Wie is de vrouw die haar op de wereld heeft gezet? De zoektocht naar antwoorden brengt haar bij Nsuuta, een vrouw die buiten de gemeenschap staat en haar meer kan vertellen. Ondermeer over ‘de eerste vrouw’, die onafhankelijk en vrij was, maar die zich eeuwenlang heeft moeten aanpassen.

Tradities en feminisme

De eerste vrouw is gebaseerd op het Oegandese scheppingsverhaal van de eerste vrouw. Een grootse en diep persoonlijke roman over verlangen en rebellie, doordrenkt van oude tradities en feminisme. Het maakt van Makumbi een ideale gesprekspartner in onze reeks ‘Women and Power’.

Passa Porta, Uitgeverij Cossee, Pelckmans uitgevers, De Munt

foto jennifer nansubuga makumbi © danny moran

Binnenkort bij